menu
18 september 2017

Loopgroep op wedstrijd!

Afgelopen zondag gingen we met een aantal lopers uit groep gevorderden 3 op pad om mee te doen met de grootste loop van Nederland: de Dam tot Dam loop. Niet alleen de grootste loop van Nederland maar ook de loop waarbij alles net een beetje anders dan anders gaat.

Het begint al bij het opstaan. Normaal als ik een wedstrijd ga lopen, dan staat de wekker al vroeg op scherp om er zeker van te zijn dat je op tijd in het startvak staat. Zo niet bij de Dam tot Dam: deze loop is zo groot dat er maar liefst 19!!! starttijden zijn. Wij waren ingedeeld in de laatste 2 starttijden. Oftewel pas rond drie uur in de middag. Dat betekende uitslapen en uitgebreid ontbijten! Op zondag voor een hardloper een ongekende luxe.

Om half twaalf verzamelden op de parkeerplaats bij Van der Valk. Daar werden we verrast door Gini die een heerlijke worteltaart had gebakken.  Daarna snel door met de auto naar Zaandam. Nadat we een parkeerplek hadden gevonden (dat dankzij de ervaring van Dennis bijzonder makkelijk ging) moesten we vervolgens met de pendelbus terug naar Amsterdam. Een hele rare ervaring is het om allemaal mensen bezweet te zien lopen met medailles om hun nek terwijl wij zelfs nog met de pendelbus vanuit Zaandam naar het startvak in Amsterdam moesten gaan.

Een beetje jammer dat de buschauffeurs de route niet goed wisten en op een gegeven moment onderweg zelfs moesten keren. Maar goed uiteindelijk waren we dan toch in Amsterdam: veel later dan gepland. Snel zoeken naar de plek waar we onze kleding tassen konden afgeven. Helaas waren de vrachtwagens voor de kleding van sommigen van ons al vertrokken. Na kort aandringen mocht de kleding gelukkig mee met een volgende vrachtwagen. Inmiddels had iedereen het een klein beetje gehad met de Dam tot Dam loop: het op tijd bereiken van je startvak in Amsterdam was al een medaille op zich waard wat ons betreft.

Eenmaal in het startvak (de allerlaatste van de dag) stond een enorm enthousiaste fitnessinstructeur van SkyRadio ons op te wachten met allerlei warming up dansjes.

En toen was het eindelijk zover: het startschot ging en we mochten gaan rennen. Binnen een paar minuten was al het gedoe vergeten. Wat een leuke race was dit zeg. Eerst door de IJtunnel met de beat van een groot aantal drummers en vervolgens door allemaal kleine straatjes met vele duizenden toeschouwers. Bijna elke 100 meter was er weer een bandje, een DJ of ander vermaak. Dansende oma’s, aanmoedigende kinderen, dronken kroeggangers, ze stonden allemaal vol enthousiasme aan te moedigen terwijl de kilometers voorbij vlogen. Eenmaal in Zaandam was het feest compleet: meters dikke rijen publiek stonden aan weerszijden alle lopers aan te moedigen. Alsof we allemaal wereldsterren waren. Zo voelde het. Na afloop was iedereen razend enthousiast: dit was een loop om zeker nog een keer te doen. Toegegeven: de reis ernaar toe is even een gedoe maar de loop maakt het meer dan goed.

De Dam tot Dam loop is wat ons betreft niet alleen het grootste loopevenement van Nederland maar zeker ook de gezelligste loop.

Martijn van Buren

Op zondagmorgen vroeg is in het Kralingse Bos weer het SteunPuntNesselande opgebouwd. De maratonlopers leverden vooraf hun drankjes en gelletjes aan de directeur SteunPunt (Bert de Baas) af, zodat zij op het altijd lastige 33 km punt van nieuwe energie voorzien kunnen worden. Het blijft toch echt klasse om te zien hoe we in de Loopgroep met elkaar in staat zijn om er zo'n feest van te maken.

Eerst zijn natuurlijk de 10 km lopers vanaf 9:30 uur van start gegaan. Ruim 40 !!! LGN lopers vertrokken op deze afstand. En zo mooi om te zien dat veel van deze 10 km lopers vervolgens langs de route van de marathon stonden om de lopers van LGN aan te moedigen. Voor de marathonners was het warm, voor velen zelfs te warm. Natuurlijk heeft dit invloed op de prestaties. Het SteunPunt was dan ook van grote waarde! Alle drankjes, winegums en andere versnaperingen deden het erg goed. Het is voor de marathonlopers een geweldig richtpunt in de wedstrijd om naar ons SteunPunt toe te lopen. Daarna moet je het vooral alleen doen want de laatste 8 kilometers van de Marathon zijn zwaar, en zeker bij deze omstandigheden.