menu
26 november 2018

Laatste zondag van de maand

Pieter heeft voor deze laatste zondag van de maand een bijzondere tocht uitgezet door het Groene Hart.

Onze aanwezigheid zo vroeg in het dorp doet wat Moerkapellenaren de wenkbrauwen fronsen. Zoveel drukte op de zondagochtend en natuurlijk is onze veelkleurige outfit in scherp contrast met het stemmige zwart van de kerkgangers. Verzamelen bij de kerk van Moerkapelle leidt meteen tot keuzestress: er blijken 2 kerken te zijn, maar gelukkig zijn ze binnen loopafstand van elkaar, dus voor de echte lopers geen probleem.

Eerst natuurlijk tijd voor de traditionele foto - zie hierboven - en daarna gaan we op pad naar het  eerste highlight van de dag. We gaan namelijk op weg naar de oorsprong van de meest bekende rivier van Nederland – althans voor Rotterdammers – de Rotte. Na onze hoge verwachtingen is die oorsprong toch een klein beetje teleurstellend. Wij verwachten minstens een waterval en zo niet, dan toch minstens wel een smeltende gletsjer met kristalhelder water. Het blijkt helaas allemaal wat simpeler: een slootje dat zijn oorsprong vindt naast een weiland.

Een veilige doortocht verder over het terrein met loslopende honden – die we niet gezien hebben trouwens - en we vervolgen onze weg door het polderlandschap, zover je kunt kijken.

Langzamerhand splitsen de lopers zich in spontane groepen op tempo. Af en toe rent er iemand vooruit om de onvermijdelijke foto’s te maken of keren we om, om de groep een beetje bijeen te houden. Kortom het lijkt een duurloop te worden, zoals vele die we al ooit hebben gedaan. Maar dan ken je Pieter nog niet…na een scherpe draai duiken we het bos in en worden daar geconfronteerd met een pad met links en rechts kabouters langs de route en natuurlijk hilariteit alom. Leuk, deze onverharde route tijdens duurlopen en zeker een welkome afwisseling. Zo te horen is het voor iedereen een eerste kennismaking met dit deel van Zuid-Holland.

Om een lang verhaal wat korter te maken: na de nodige kilometers komt Moerkapelle weer in zicht en rond half twaalf is daar de (zondags)rust weergekeerd.

Pieter bedankt namens de 32 deelnemers voor de afwisselende route.