menu
23 januari 2024

Acht keer Egmond

George van der Beek over zijn voorbereiding op Egmond.

George staat in de loopgroep bekend als een enthousiaste loper. Hij loopt sinds 2015 bij ons. De reden van zijn aanmelding bij LGN? Hij was gewend om in zijn eentje hard te trainen in de voorbereiding op een marathon, maar merkte dat hij zich regelmatig “overhoop liep” zoals hij vertelde. Dat moest beter kunnen dacht hij en vandaar dat hij op zoek ging naar een alternatief.

Sindsdien heeft hij 5 marathons gelopen: 3 x Rotterdam, eenmaal Berlijn en zijn mooiste tot nu toe: New York. Voor 2024 staan Rotterdam en de kust marathon op zijn programma.

Afgelopen week liep hij de halve van Egmond voor de 8ste keer. Zijn broer daagde hem een aantal jaren geleden uit: “Als je echt wilt afzien, dan moet je Egmond gaan lopen”. Deze editie viel het mee: er was hard zand en de wind was redelijk mee. Omdat de route was aangepast, was er nu veel fietspad. 

Het hardlopen valt hem tegenwoordig wel zwaar, George zit op dit moment niet lekker in de wedstrijden. Zo was Linschoten afgelopen december een ‘drama’.

Egmond heeft hij met Michel gelopen. De meeste lopers van LGN zijn op de hoogte van hun weddenschappen over wie er het snelst zal zijn tijdens hun gezamenlijke wedstrijden.

“Sinds 2019 ben ik sneller en deze keer zijn we rustig gestart en hebben we tweede helft versneld." Michel moest er af vanwege een sanitaire stop. Ik heb toen het gas erop gezet en liep een negative split." “Dat rustig starten vind ik erg moeilijk om te doen, ik start vaak te hard." “Ook in de marathon, ik ben goed getraind, loop de eerste 5 kilometer als een zonnetje, terwijl ik tegen mezelf zeg: dit gaat te veel hard. Ik weet dat het mis gaat en dat is dan ook zo. Dit was in Egmond een goede ervaring, ik ga in Rotterdam achter de pacer van 4.00uur lopen en kijk dan of er wat over is op het eind. Mijn streeftijd is 3 uur 52."

Hoe dan ook, George blijft altijd positief, hoe zwaar t ook is. 

Ga je dingen anders doen voor je voorbereiding van de zesde marathon?

“Ik ga nu naar de sportschool voor het trainen van mijn bovenlijf, kijken of dat gaat helpen, maar mijn gewicht blijft een dingetje, ik houd erg van lekker eten. Voor de kustmarathon in Zeeland zal ik meer in de duinen gaan trainen". 

Wat geef je anderen mee: wel of niet doen al die wedstrijden? 

“Altijd wel doen! Je loopt de laatste kilometer op de marathon en kijkt de dood in de ogen. Je denkt dit doe ik nooit meer en 5 minuten na de finish denk je alweer yesss, wanneer is de volgende". Dat is zo’n speciaal gevoel, daar doe je het ook voor!"