menu
28 september 2020

Airborne Freedom Trail met Esther

Eindelijk was het zover, mijn eerste trail op zondag 27 september 2020! Ik ken de omgeving goed, heb vaak de Airborne wandeltocht gelopen en ik heb ook een paar keer de Bridge to Bridge gelopen. Nu was het tijd voor iets nieuws!

De Airborne Freedom Trail 2020 van 18km stond eigenlijk gepland op zondag 12 september. Vanwege corona werd deze trail omgebouwd naar een belevingsrun.

Dat betekent dat je vanaf 17 september tot en met 31 december deze trail kunt lopen. Wanneer je loopt, bepaal jezelf.

In plaats van de tocht solo te lopen, kozen Colinda en ik ervoor om ons aan te sluiten bij één van de gidsen. Een van de gidsen was Marco Gouwens, een goede bekende van onze loopgroep.Voor de zondagochtend moesten wij erg vroeg uit de veren, de wekker ging om 6.30 uur. De start was om 9.00 uur op Papendal.

Wij liepen over mooie bospaden, heidevelden en heuvels en onderweg kom je nóg meer te weten over de septemberdagen van 1944 en beleef je al hardlopend de verhalen van toen. Onderweg passeerden we bijzondere plekken en luisterden we naar exclusieve ooggetuigen verhalen.

Iedere deelnemer werd gekoppeld aan één van de geallieerde soldaten die begraven ligt op de Airborne War Cemetery in Oosterbeek. Hier kregen we alle tijd om je herinneringskruisje neer te leggen bij ‘jouw geallieerde soldaat’ en hier even stil te staan. Dit was zeer Indrukwekkend.

Het was soms pittig met de ‘heuvels’ maar dat mocht de pret niet drukken. De finish was in het altijd mooie Arnhem, bij de John Frostbrug.

We hebben een topdag gehad, heerlijk gelopen en de trail was prima georganiseerd. ‘ Deze trail is een toppertje, prachtige natuur met een historische lading‘ zegt dit Arnhems meisje.Tekst