menu
10 maart 2024

Overal aan meedoen, een bijzonder verhaal.

We zetten deze week een van onze trouwe hardlopers in het zonnetje: Peter Paludanus

“Still going strong” geldt zeker voor Peter, want hij blijft al behoorlijk lang op niveau qua prestatie en inzet.

Op dit moment is hij op weg naar zijn 10e marathon van Rotterdam in 2025, waarbij de  9e marathon in 2024 de generale repetitie wordt. Peter streeft ernaar om dit heugelijke feit te realiseren vòòr zijn 70ste verjaardag. “Rotterdam is voor mij lopen door vele herinneringen aan de stad waar mijn wieg heeft gestaan, ik heb gespeeld, op school heb gezeten, gewerkt en een gezin heb gesticht. Zoals ik aan onze lopers weleens vertel is dat ik over elke stoeprand van het parcours wel iets kan vertellen”.

“De eerste marathons in 1993 en 1994 heb ik vanuit Unilever gelopen met mijn broer Sjaak, toen nog op 1 banaan en 2 krentenbollen, er waren namelijk nog geen gelletjes beschikbaar.”

“Patricia heeft zich in 2013 aangemeld bij Loopgroep Nesselande om vervolgens in 2014 haar eerste marathon te lopen. Door haar enthousiasme over de loopgroep heeft zij bij mij het marathon-loopvirus weer aangewakkerd en ben ik inmiddels alweer 6 marathons verder en al bijna 10 jaar lid. Als alles volgens plan verloopt, kan ik op mijn 70ste dan met marathon pensioen. Patricia en ik gaan voor 4.15, maar iets langer is ook goed.” Verstandig als hij is, heeft hij wel zijn trainingen aangepast aan zijn leeftijd: veel rustiger beginnen, meer pauzes inlassen. “In navolging van het afgelopen jaar hoop ik samen met Patricia weer hand in hand op de Coolsingel aan te komen na de vele trainingen die wij samen hebben volbracht.”

Op de vraag of Peter de verloren sportjaren wil inhalen zegt hij: “Op de deelnemerslijst van de Lansingerlandloop stond er behalve ik nog één 68-jarige. Ik voel me gezegend, want naarmate je ouder wordt, vallen mensen weg om je heen. Het voelt speciaal, fysiek kan ik nog veel.” In dat verband doet hij een mooie uitspraak. “Ik ben altijd wel bezig geweest met sport, nooit ergens echt goed in, maar we doen overal aan mee. Het is voor mij een groot geschenk dat ik met Patricia en Iddo de afgelopen edities gezamenlijk heb kunnen lopen".

"Zowel voor, als na mijn pensionering is de loopgroep voor mij een belangrijk sociaal netwerk dat ik koester. De trainingen ervaar ik grotendeels als een feestje met stuk voor stuk enthousiaste mensen om mij heen". Naast het lopen wordt er in de zomer ook gefietst. " Met ondersteuning en support van Marjo en de kleinkinderen, beklommen we de afgelopen 2 jaar de  Mont Ventoux en de Alpe d’Heuz. Het behalen van de top was een echt hoogtepunt. Ter afsluiting kan ik melden dat ik in Lansingerland (op de 30 KM) wellicht mijn allerlaatste PR heb gelopen op alle afstanden. Dit heb ik met ondersteuning gedurende de loop met Martin kunnen bereiken".

"Mijn wens is dat ik nog vele jaren bij de loopgroep mijn trainingen zal kunnen lopen. Met dank aan alle trainers en loopmaatjes. Op naar de podiumplek voor 70 plussers".