menu
24 april 2024

Hoe samen hardlopen kan leiden tot bijzondere projecten

Vandaag hebben we een gesprek met Gini van de Berg en Jan van Leeuwen. Zij hebben samen kortgeleden het boek “Oprecht Verborgen”uitgebracht.

Gini opperde bij ons het idee om een rubriek in de nieuwsbrief op te nemen over bijzondere vriendschappen en samenwerkingen. Jan en Gini leerden elkaar kennen in de loopgroep, wat uiteindelijk resulteerde dit in dit boek.

In de loopgroep ontstaan vriendschappen rondom het lopen, maar er ontstaan ook heel andere dingen. Mensen die elkaar buiten de loopgroep nooit zouden ontmoeten, doen nu dingen samen, wandelen, trailen, gaan met elkaar op vakantie. Of zoals Jan en Gini: ze brengen samen een boek uit.

Gini (kunstenaar met een atelier in Rotterdam): In je volwassen leven, anders dan tijdens je school - of studententijd, zijn die contacten minder makkelijk/ vanzelfsprekend.  De contacten als volwassenen zijn vaak vluchtiger. Het samen hardlopen helpt enorm om weer wat langduriger contacten aan te gaan”.

Het is moeilijk terug te halen hoe hun samenwerking ooit begonnen is. Hun gesprekken tijdens de lange duurlopen, met name in voorbereiding op de halve marathons. Wellicht speelden een gezamenlijke achtergrond en hoe ze tegen dingen aankijken een rol. Jan is ooit begonnen met bloggen over zijn deelname aan zijn eerste marathon, en die verschenen vervolgens in de nieuwsbrief.  Gini kwam wat later in beeld tijdens de verschillende reizen met de loopgroep.

Een moment aanwijzen waarop ze besloten tot een gezamenlijke productie? Dat kunnen ze niet. Gesprekken gaan langzamerhand die richting op, rond de tijd van “In Lijn” de eerste bundel die Jan uitbracht.

Gini werd geïnspireerd door thema’s die zij gebruikten. “Ik heb een beeld waar ik op de dijk een gedicht van Jan zit te lezen dat me raakt”. Ook zijn er de gesprekken tijdens de duurlopen. We zijn beiden wel introvert, denken over zelfde dingen na en ontdekken een overlap” vertelt Gini.

Jan, hoe zat jij in dit proces? “Gini’s beelden raakten mij al voor onze samenwerking, ik kreeg daar ideeën bij en probeerde daar iets bij te schrijven, te creëren. Het kan dus beide kanten op gaan”. Belangrijk voor beiden - om creatief te kunnen zijn- is een veilige omgeving, zoals bij het buiten hardlopen en er is zeker een verband met de coronatijd. Jan: “Van je eigen bubbel naar iets gezamenlijks. Samenwerken met anderen brengt dingen meer tot leven, daardoor ontstaat er voor de lezer een ander soort ervaring dan puur een dichtbundel lezen”.

Hun samenwerking vindt zijn oorsprong in de loopgroep, waar vriendschappen ontstaan juist door de diversiteit aan mensen. Jan is al langere tijd geblesseerd, waardoor van lopen in de groep geen sprake is.  Wat betekent dat voor de contacten? “De fijne contacten die zijn ontstaan die blijven. We gaan ook samen wandelen; het is niet persé nodig om te hard te lopen”. Tot slot memoreren beiden nog aan de gezelligheid en de saamhorigheid tijdens de vele loopreizen en weekenden die we organiseerden in binnen - en buitenland. Malta, Domburg, Mallorca en Egmond om er maar eens een paar te noemen.

We hopen dat dit de eerste van een serie artikelen kan worden. Heb je een leuke vriendschap, samenwerking of andere ervaring met iemand van de loopgroep, laat het ons dan weten.

Mocht je interesse hebben voor het boek van Jan en Gini? Kijk op www.ginivandenberg.nl/actueel.