menu
26 februari 2024

Moeder en dochter in één team

Vandaag staan twee loopsters van de “25 friends run 4 life” (team 278) in de spotlight. Vrienden voor het leven en vrienden die lopen voor het leven. Maar een andere reden is dat twee van hen ook nog familie van elkaar zijn: dochter Monique en haar moeder Jolan.Na veel heen en weer appen hebben we dan eindelijk onze telefonische afspraak. De nieuwsbrief staat deze week een beetje in het teken van goede doelen met items over ‘De nacht van de Vluchteling’, ‘Rennen voor Sophia’ en dus ook de ‘RoPa run’.

Monique heeft haar moeder overgehaald om mee te doen en in haar voorbereiding past de Rotterdam marathon, net als in de voorbereiding van Jolan. “De RoPa run staat los van marathon, het gaat eigenlijk in een moeite door”. “Eigenlijk een kwestie van “gewoon” doortrainen. Monique heeft intussen ervaring in de combinatie van RoPa run met de marathon. Zij vindt de RoPa run minder zwaar zwaar: je loopt meer kilometers, maar verdeelt het over een langere periode. De loopbelasting bij de marathon is zwaarder. 

Zoals gezegd: het bijzondere aan jullie: moeder en dochter doen dat samen. “Samen of apart, waarbij Monique mij motiveert” zegt Jolan. “We trainen wel samen en dan kletsen ze onderweg bij. Trails, een rondje in de buurt of in Zeeland als er op de kleinkinderen wordt gepast”. Friends for life, dus ook letterlijk en ze maken zelfs deel uit van dezelfde groep van 4 lopers, die afwisselend met de andere 4 lopers de route afleggen.

Vorig jaar bestond de mogelijkheid dat Jolan zou moeten invallen (voor de lichtgeblesseerde Monique) als loopster, dus had zij keurig 6 pakketjes kleding klaargelegd. Daarvan kon er na elke etappe een terug de kast in, omdat ze niet hoefde in te vallen. Dit jaar loopt Jolan zelf mee en hopelijk is er dan geen back up nodig. 

Is er een verschil in jullie voorbereiding? Beiden werken volgens een ander schema. Jolan volgt een oud schema van groep 3, voor haar is het schema van groep 4 te heftig. Monique volgt het schema van groep 4, waarbij langere duurlopen soms worden vervangen door trails. Monique blijft voorzichtig, want ze is wel 2 jaar achter elkaar geblesseerd geraakt vóór de marathon. Meer intervallen en trails dus.

Op onze vraag of ze daarom voor de zekerheid dan maar wat minder loopt? 

Monique: “Ik ben niet zo erg goed in “wat minder”. Dus in plaats van de Lansingerland 30 loop ik een trail in de Ardennen (met hondje Skye) Jolan:”Lansingerland was dit jaar erg zwaar vanwege de weersomstandigheden, ik ben op de 16,5 afgeslagen -net als veel anderen -en heb de 21 gedaan, gezellig samen met Bregina”. Mensen zijn onderkoelt geraakt. Dus heeft ze een verstandige keuze gemaakt.

Zijn jullie goed in het verkopen van de lootjes? “Om een bijdrage vragen blijft lastig, tegenwoordig gaat het anoniem via QR code, je hoeft niet met een lotenboekje op pad”. Tot slot merken ze nog op: “Lopen voor een (goed)doel is fijn, zelfs al is het slecht weer. Zeker in de winter is een doel hebben fijn. “We doen allebei voor het eerst vanuit Parijs mee met de Roparun en hebben er heel veel zin in om dit avontuur samen aan te gaan.

Wil je ons sponseren bij dit grote avontuur, koop dan lootjes van team 278 via